Oprichter en voorzitter van Stichting Duurzame Energie Merenwijk, voorloper en pleitbezorger op het gebied van verduurzaming.
Het moment dat ik besloot om voor mezelf te beginnen en me helemaal toe te leggen op duurzame energie was achteraf bezien bepalend. Ik heb jaren als communicatieadviseur gewerkt voor grote energiebedrijven, maar ik miste de maatschappelijke relevantie. Ik was al langer voorzitter van Duurzame Energie Merenwijk en het was vaak een worsteling om daar voldoende tijd voor vrij te maken naast mijn betaalde werk. Nu viel plotseling alles op zijn plek: mijn vrijwilligerswerk en mijn betaalde werk in de energietransitie sluiten nu naadloos op elkaar aan en dat geeft aan allebei een enorme impuls. Mijn gouden tip is dan ook: zorg dat je werk en wat je in je vrije tijd doet op elkaar aansluiten. Dat levert naar twee kanten toe heel veel energie op.
Leiden gaat in de komende pakweg twintig jaar een belangrijke energietransitie maken; dat worden heel pittige jaren voor de stad. Die transitie gaat alleen lukken als je inwoners meekrijgt. Voor mij staat dus voorop dat de gemeente Leiden besluiten neemt in samenspraak met de bewoners. Zij moeten straks hun eigen keuzes kunnen maken en dat kan alleen als ze goed geïnformeerd zijn en actief meedoen met het verduurzamen van hun eigen woning. We moeten er als bewoners voor zorgen dat onze belangen vertegenwoordigd zijn.
De energietransitie wordt gedomineerd door mannen, vaak met een technische achtergrond. Daardoor wordt het ook vaak neergezet als een technische transitie. Maar het is veel meer dan dat. Dit wordt een maatschappelijke omslag naar duurzamer leven. Het is te generaliserend om te zeggen dat alleen vrouwen die andere aspecten kunnen inbrengen, maar ik denk wel dat we meer diversiteit in de energietransitie nodig hebben. Méér verschillende perspectieven. Vrouwen mogen daar best meer zichtbaar zijn. Denk niet te snel: dit is te groot voor mij. Ik moest zelf ook een enorm steile leercurve door toen ik in de coöperatieve burgerbeweging terechtkwam. Ik kon met al mijn vragen terecht bij Anne Marieke Schwencke. Inmiddels ben ik zo ver dat ik zelf ook wel wat vragen kan beantwoorden, dus ik neem altijd de tijd voor vrouwen die actief willen worden in duurzaamheid.
Ik ben op mijn 55e voor mezelf begonnen en ben razendsnel in een onderwerp ingewerkt geraakt in een thema dat veel ingewikkelder bleek dan ik had gedacht. Dat had ik te danken aan mensen die zo vriendelijk waren de tijd te nemen om me dingen uit te leggen. Dat doe ik nu ook graag voor anderen. Dus bel me als je iets wilt vragen of ik je met iemand in contact kan brengen.
Ik wil andere vrouwen in het netwerk laten profiteren van mijn kennis en ervaring als communicatieadviseur. Ik heb drie dochters die studeren of net aan het werk zijn en ik merk in de gesprekken met hen hoeveel ik in de loop van de jaren aan ervaring heb opgebouwd over functioneren in een werkomgeving, over omgaan met klanten of collega’s, dilemma’s en (onterechte) twijfels over je eigen kunnen.
Wees niet bang om hulp te vragen, pak de telefoon en stel je vraag. Mijn ervaring is dat de meeste mensen het leuk vinden om je te verder helpen.
We zijn als maatschappij als geheel heel wat flexibeler dan we dachten. Dat maakt me heel optimistisch over de manier waarop we straks zullen omgaan met de energietransitie.
Je kunt als individu iets betekenen. Wees trots op wie je bent en wat je doet. Ga aan de slag en wees niet bang om fouten te maken.
Ik hoop dat ik als vrouw en als onderdeel van het netwerk nog meer zal kunnen bijdragen aan de toekomst van de stad Leiden.
Door de energietransitie uitvoerbaar te maken voor álle bewoners.
Via dit netwerk hoop ik anderen een zetje te kunnen geven in de richting waar ze succesvol willen worden.
Vasthoudendheid en vastberadenheid. Staan voor wat je echt belangrijk vindt.
Ik hoop leuke vrouwen te ontmoeten en mijn horizon te verbreden.