Sophia Blyden

Spreek uit wat je wensen zijn
20/21
Netwerk
https://instagram.com/@sophiablyden.nl
hallo@sophiablyden.nl

Reden van voordracht

Sophia organiseert Stories of Womanhood, inspirerende avonden met een gevarieerd interactioneel programma met vrouwelijke performers en ondernemers.

Het verhaal van Sophia

Weet je waarom je genomineerd bent voor de Leidse TOP50?

Ik denk dat ik genomineerd ben voor de Leidse top 50 omdat ik het platform Stories of Womanhood heb opgezet in 2017 samen met een collega. Het feministische platform verbindt verhalen van vrouwen. Verhalen die niet vaak verteld zijn. Verhalen die op een verschillende manier worden verteld, via muziek, theater of poëzie. Verhalen van sterke vrouwen. Maar ze tonen ook de kracht van de kwetsbaarheid. De programmering is intersectioneel feministisch en gaat eigenlijk altijd over gelijkheid, rechten van vrouwen.
De eerste editie van het platform was in Amsterdam, in 2017. De derde editie was in Leiden. Dat was best spannend. Uiteindelijk waren we zeer tevreden met een uitverkocht Scheltema. En de reactie van het publiek was waar we op hadden gehoopt: mensen voelden zich geïnspireerd en empowered door de verhalen. Er volgenden andere versies in andere steden.
In coronatijd werd het, zoals met zoveel dingen erg lastig. Eerst helemaal niet, toen weer voor een klein publiek en vervolgens weer helemaal niet. Ze hoop dat er in het voorjaar van 2022 weer een Leidse editie op de planken kan komen, gewoon zoals het hoort, met een volle zaal.
Ik ben een echte verbinder. Na mijn studie Nederlands in Leiden heb ik me aangesloten bij ROEM Leiden. Stichting Roem creëert een stabiel platform waar jonge creatieven binnen een collectief werken aan een toekomst als professioneel maker. Ook binnen dat platform wordt gestreefd naar meer connectie tussen mensen via kunst en cultuur. Kunst en cultuur werken verbindend.

Wat heb jij geleerd in de coronatijd?

2020 was voor mij een spannend jaar. Eind 2019 had ik net mijn baan opgezegd bij een wetenschappelijk instituut en was ik voor mezelf begonnen. Achteraf geen ideaal moment voor een carrièreswitch, want net daarna kwam corona en ging Nederland op slot. Ik werkte nog wel bij een koffietentje maar verder waren de mogelijkheden voor mijn eigen bedrijf wel erg beperkt.
Inmiddels heb ik een baan bij de VPRO, in de redactie van een boekenprogramma en gaat het weer een stuk beter. Ook op mijn werkt merk ik het belang van netwerken. Ik benut daar ook uitdrukkelijk de kansen om vrouwen naar voren te schuiven. Mijn levensles uit de coronaperiode is : geef niet op en zet door. In 2021 doen zich weer nieuwe kansen voor om weer op te veren.

Wat is jouw droom voor de stad Leiden?

Ik hoop dat het netwerk van de Leidse top 50 ook kan helpen bij het verwezenlijken van mijn visie op de stad Leiden: meer verbinding tussen mensen door kunst en cultuur, meer samenwerking tussen het nieuwe en het oude bestaande. Ik hoop dat in 2021 nog kan plaatsvinden wat we in 2020 hebben gemist: bijeenkomst met deze vrouwen, waardevolle contacten leggen, elkaar spreken en ondersteunen en verder helpen. Daar wil ik zelf ook aan bijdragen: jonge vrouwen kunnen mij ook vragen naar hoe ik me heb ontwikkeld van studie naar baan. Dat kan bijvoorbeeld in een soort buddy-project.

Wat betekent het voor jou dat je op deze lijst staat?

Mijn nominatie voor de TOP50 betekende nieuwe kansen. Daar zal het in 2021 vast nog van komen.

Wat is jouw beste netwerktip?

Spreek uit wat je wensen zijn. Vrouwen zijn daarin misschien wel wat te bescheiden. Het heeft mij wel geholpen. Ik heb het afgelopen jaar mee kunnen doen aan het tv-programma Typisch Leiden. In dat programma heb ik verteld dat een van haar wensen is om een muurgedicht te maken. Na de uitzending kreeg ik daar een aantal reacties op. Ik ga nu aan de slag voor een mooi muurgedicht.