Deze ondernemende politica zet zich als fractievoorzitter van GroenLinks in de Leidse raad in voor een duurzame en groene stad, zoals de lancering van Jaar van het Dak in 2020, een verticaal bos, of de duurzame financieringsstructuur en was ze te gast bij VPRO tegenlicht over houtbouwers.
Wat ik heel belangrijk vind is dat de lijst er is en het initiatief is genomen. Ik vind het heel goed dat we de aandacht op talentvolle vrouwen blijven leggen en dat we laten zien dat het talent in heel veel verschillende hoeken zit. En natuurlijk ben ik vereerd dat ik op de lijst sta. Ik wil graag een voorbeeld zijn en geven. Met een lijst die inspireert die laat zien ‘hoppa; het kan’! Ik denk dat als we blijven benoemen dat er nog steeds veel ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen, ook veel onzichtbare ongelijkheid, dat we door de barrières heen breken. Deze lijst maakt veel zichtbaar! Het is ook heel bijzonder dat mensen aan je denken om je te nomineren. Ik was blij verlast toen het initiatief werd genomen. We moeten blijven belichten dat het belangrijk is dat vrouwen naar voren durven te stappen. Iedereen op zijn eigen manier! Dit is ook een manier. Vanuit verbinding en een opbouwende en positieve benadering is dit te bereiken.
Het lijkt mij mooi als deze mooie top50 de lijst nog breder ingezet kan worden als er geen corona meer is. Mensen meenemen en toevoegen aan het netwerk. Ook ben ik lid van JINC bijvoorbeeld; waar je je netwerk openstelt voor jongeren. Daar worden heel veel jongeren heel blij van, al is het ook erg spannend. Dat wil ik ook met dit netwerk doen. Daar waar ik aan bij kan dragen doe ik dat graag.
In 1999 nam Nelson Mandela het eredoctoraat in ontvangst van de Universiteit Leiden, in de Pieterskerk (youtu.be/Rw_n9OELfBU). Daar mocht ik bij zijn en dat heeft veel indruk gemaakt en doet dat nog steeds. Dat was ook in een periode dat ik worstelde met zaken in mijn leven. Hij maakte voor mij toen en nu het verschil door wat hij zij tijdens zijn inaugurele rede in 1994 “And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.” Dat was voor mij het inzicht ‘het mag goed met jou gaan omdat het anderen een voorbeeld geeft om uit te ellende te stappen’. Het mag in kleine dingen zitten, dat je denkt “Wauw”.
Jacinda Ardern (ministerpresident van Nieuw-Zeeland) vind ik een mooi voorbeeld van hoe je de verbinding zoekt in een land en gewoon je zelf bent. Ik vind het bewonderenswaardig als mensen door een enorme wilskracht bereiken wat ze willen bereiken of ergens uitkomen.
Dat niemand in Leiden in armoede leeft en dat we een stad zijn van de toekomst, als onderdeel van het grotere geheel. Dat we bijdragen aan het oplossen van klimaatproblemen, een klimaat neutrale/klimaat adaptieve stad zijn. Dat we bij deze ambitie lef in tonen, vooruitstrevend zijn, voortrekker. Een stad waar iedereen mee kan blijven doen. Een stad waar ook gezondheid bovenaan staat. Te lang is ook in Leiden een enorme kloof tussen arm en rijk. En als je deze mooie stad toekomstbestendig wil maken lukt dat alleen als iedereen mee kan doen. Het klimaatprobleem lossen we met elkaar op. De coronacrisis: lossen we met elkaar op. En ja, bij alles wat ik doe vraag ik mij af: draagt het daaraan bij? Aan de verbetering van de armoede en het klimaat en op dit moment de corona pandemie.
Als leidinggevende bijvoorbeeld ben ik altijd op zoek naar talent, mensen in de groep die mij willen en kunnen vervangen, zelf ambitie hebben. Ik heb een diversiteitsnetwerk opgebouwd bij een van mijn werkgevers, en vrouwen die wel door het glazen plafond wisten heen te breken een podium te geven, het gesprek aan te gaan, te leren van elkaar.
Ook help ik bijvoorbeeld mee bij vrouwen die aan het solliciteren zijn. Lees ik de brief, heb ik oefen gesprekken, ze kunnen mij opgeven als referentie. Graag ga ik met vrouwen in mijn team het gesprek aan en creëer ik bewustwording over hun mogelijkheden. Er moet wel een drive zijn, intrinsiek, soms nog verstopt, daar help ik bij, ik ga het niet voor je doen. De energie moet bevestigd worden, dat wil ik aanmoedigen. Mijn netwerk bestaat uit heel veel verschillende mensen, daar breng ik anderen graag mee in contact. Ook in gesprekken met vrouwen, überhaupt, is kwetsbaar en authentiek durven zijn een grote opdracht. Ook heb ik veel gesprekken met vrouwen: hoe zien we ons werk; onze balans met alle andere rollen die we (willen) vervullen? Ik hou ervan om elkaar tips te geven. Interactief met elkaar bezig te zijn, openstellen van jezelf, je netwerk en kennis.
Oh jeetje, voor een goed gesprek, lol maken, koffie op een terras en ideeën genereren voor het leven. Maar natuurlijk ook als vrouwen de politiek in willen, raadslid willen worden of bestuurder, dan mogen ze mij altijd benaderen. Het is echt een aanrader om raadslid te zijn. Je hebt direct invloed op je stad. Als je zelf gemotiveerd bent om met een bepaalde visie en drive het verschil te maken, kan dat hierdoor direct op lokaal niveau effect hebben. Dat maakt het tastbaar. Ik denk wel eens: Als ik het niet doe wie dan wel? Als we allemaal zo denken kunnen we allemaal dat verschil maken, en zeker op je eigen manier. Mensen mogen mij ook benaderen hoe het is om tweelingmoeder te zijn. Hoe hou je veel energie voor alles wat je wil doen in dit korte leven. Daar heb ik wel wat tips voor. Eigenlijk kunnen mensen mij voor veel verschillende thema’s benaderen. Van bedrijfsleven, glazen plafonds, hoe je dan een diversiteit groep, als vrouwelijk MT lid bij de IT-afdeling met veelal mannen of… hoe je een horecabedrijf en muziekstudio opzet in Spanje, dus ook daar mogen mensen mij voor benaderen.
Zelf het initiatief nemen helpt, vanuit echte interesse in mensen, wat ze doen, wat hen beweegt het gesprek aangaan en je eigen verhaal kunnen en willen delen. Al ben ik ook wel verlegen aangelegd en moet ik me vaak echt ergens overheen zetten, als ik dat doe, ga ik op een gegeven moment “aan”. Die energie en nieuwe verhalen en inzichten kunnen vaak tot hele mooie dingen leiden. Sta open en ken jezelf. En: niet alle netwerkbijeenkomsten of mogelijkheden daartoe zijn even leuk. Het is OK als je een keer denkt: wat doe ik hier. Luister naar jezelf.
Zelf heb ik ooit de tip gehad: zorg dat je ergens goed in wordt. Dan kan je daar vanuit de wereld verkennen. Zorg dat je ergens goed in bent, ook al vind je het niet per se het allerleukst. Dat opent namelijk netwerken, deuren en mogelijkheden. Die brengen je misschien ergens waar je wel helemaal gelukkig van wordt. Je loopt niet de weg rechtdoor maar via omwegen, zijpaden en slingerbochtjes. Ga daar niet op stuk. Zonder jezelf te verloochenen. Je komt er wel, welke studie je ook volgt, of welke baan of onderneming je ook hebt: blijven open staan voor dingen vind ik heel belangrijk.
Als er een volgende lijst komt wil ik daar graag aan bijdragen. Het is een initiatief voor de komende jaren. Bijvoorbeeld het netwerk van vrouwen vergroten, een borrel of avond waarbij je iemand meeneemt vind ik heel leuk. Of een event in combinatie met politiek en wat er in de stad gebeurt. Een gemeenschappelijke deler om met elkaar dingen op de kaart te zetten? Mooie sessies met speakers, eten vooraf, bewust mensen koppelen aan tafel. Openingen bieden voor de mooie dingen die dan kunnen ontstaan. Gebke en Kirsten (Zitman, red.) brainstormen ook over een event met vrouwen uit de wijken om zo de inclusieve stad verder vorm te geven. Er zijn genoeg mogelijkheden. In ieder geval stelt Gebke graag haar netwerk open en is nieuwsgierig naar het netwerk van de andere vrouwen.