Andrea Evers

Laat zien dat je ergens voor staat
20/21
Netwerk
a.evers@fsw.leidenuniv.nl

Reden van voordracht

Maatschappelijk betrokken en gedreven hoogleraar gezondheidspsychologie, won in 2019 de Stevinpremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding voor onderzoek met een maatschappelijk impact, voor onderzoek naar hoe het placebo effect bijdraagt aan het behandelsucces in de zorg en daarmee mogelijk kan helpen bij de genezing van mensen.

Het verhaal van Andrea

Je staat op de lijst omdat je het verschil hebt gemaakt. Wat was voor jou een moment dat het verschil maakte en zou je dat willen doorgeven aan anderen?

Ik maak denk ik vooral verschil omdat ik een bruggenbouwer ben. Ik vind het interessant om verschillende expertises en ook mensen met elkaar te verbinden die niet vanzelf zouden samengaan. Daardoor ontstaat er eigenlijk altijd iets nieuws. Thema’s zijn vooral psychologie en gezondheid.
Ik doe onderzoek, geef les en behandel patiënten en werk op drie verschillende universiteiten: Leiden, Delft en Erasmus Universiteit.
In 2019 kreeg ik de Stevinpremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding voor onderzoek met maatschappelijke impact, dus voor bruggenbouwers bedoeld. Wat ik door wil geven is de ruime blik, hoe naar de wereld te kijken en daarmee aan de slag gaan.

Naast het verschil dat je al maakt, heb je vast ook een toekomstvisie. Wat is een droom?

Een van de projecten waar ik momenteel mee bezig ben, is om samen met de gemeente gezondheidsvraagstukken op de kaart te zetten waar we wetenschap samenbrengen met burgers. In een ander project organiseren we samen met Museum De Lakenhal een workshop over intuïtie waar later een tentoonstelling uit volgt. Heel interessant om kunst en wetenschap te verbinden en hier onderzoek aan te koppelen.
Het rare is eigenlijk dat ik heel veel dingen doe waar het publiek razendenthousiast over is, maar voor  de wetenschap is dat dan vaak nog heel buitengewoon. Je ziet dat daarin nog een bepaalde kloof is en dat we de dingen die de mensen zelf belangrijk vinden niet altijd onderzoeken. Ik zou dus graag veel meer samenwerken en meer naar elkaar toegroeien als wetenschap en het gewone leven. Breng de wetenschappelijke kennis bijvoorbeeld in de wijk in de buurtsuper als het gaat over gezonder leven.

De Leidse Top 50 vrouwen is mede opgezet om vrouwen die actief zijn te supporten. Hoe support jij andere vrouwen in het netwerk?

Ik ben afdelingshoofd bij een grote afdeling waar bijna 90% vrouw is. Dat heb je in de sociale wetenschappen. De wetenschap is nog niet altijd zo vrouwvriendelijk en ik probeer de medewerkers te coachen in hun loopbaan. Ook op de lange termijn. Zodat er goede keuzes gemaakt kunnen worden die passen.
Coaching van jonge mensen doe ik vrij veel. Ik merk de laatste tijd meer en meer dat ik ook een rolmodel ben voor jonge vrouwen. Daarnaast sta ik voor een brede kijk op de samenleving en je eigen keuzes daarin maken. Dat probeer ik zoveel mogelijk uit te dragen. Ik laat zien wat er mogelijk is.

Waar mogen mensen jou voor benaderen?

Voor alles, als het maar een goed doel heeft en zinvol is. Als de intentie goed is, is mij niks gek genoeg. Ik probeer altijd op alles te reageren. Ik vind het belangrijk dat je benaderbaar bent.

Op welke manier wil je nog iets voor het netwerk betekenen?

Bijvoorbeeld meetings te organiseren. Door Covid is het een gemiste kans dat we elkaar, in onze diversiteit niet hebben kunnen ontmoeten. Het is een breed samengesteld netwerk daar zou ik graag gebruik van maken. Je zou bijvoorbeeld eens per maand iedere vrouw iets kunnen laten organiseren. Iedere vrouw zou dan iemand mee kunnen nemen. Meer bekendheid aan het netwerk geven. Het laten groeien door interessante mensen uit te nodigen. Is het eigenlijk alleen in Leiden of zijn er  in Nederland meer vrouwennetwerken? Presenteer het als een voorbeeld waarin Leiden voorop loopt. De media inschakelen. Laat het netwerk leven in Leiden en geeft er buiten Leiden bekendheid aan.

Wat is je beste netwerk tip?

Ik heb er twee:
1. Have fun, geniet ervan.
2. Voor je naar die bijeenkomst, borrel gaat, denk even na wat je bereikt wil hebben of wie je gesproken wilt hebben als je van die borrel terugkomt. En ga dan gericht hierop afstappen.

Wat is de belangrijkste levensles van 2020 voor jou?

Dat Covid ook veel mooie dingen voor ons in petto heeft. De rust, het klimaat, thuis zijn, relaties verbeteren, meer aandacht voor persoonlijke gezondheid. Ik vind dat we ons heel eenzijdig focussen op de negatieve kant ervan. Een gezamenlijke klaagzang. Men roept we willen het oude terug maar ik denk ..we willen helemaal niet terug, wie wil er nu nog in zo’n overvolle trein, dat zijn we helemaal niet meer gewend. Als je kijkt naar het gemiddeld levensgeluk dan is dat nauwelijks gezakt. Koester wat je hebt, grijp je kansen van wat er wel kan en benader het positief.

Wat zou je tegen jonge mensen/meiden willen zeggen?

Laat je niet gek maken, er is veel te weinig aandacht voor jezelf zijn. Er is sprake van enorme sociale druk, maar kies je eigen pad. Laat zien dat je ergens voor staat, dat je je eigen weg bewandelt. Volg je eigen hart. Als je dat moeilijk vindt, neem dan even de tijd te ontdekken wie of wat je bent. Loop niet zomaar met de massa mee, daar wordt je niet gelukkiger van.

Wat betekende de nominatie Leidse Top 50 voor jou?

Heel erg leuk, het was voor mij een heel bijzonder jaar, ik had die grote wetenschappelijke prijs gewonnen, ik werd lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en de Hollandse Maatschappij voor Wetenschap en Samenleving en dit kwam er nog als een soort toetje bovenop. Ik vind vrouwennetwerken erg belangrijk, sisterhood. Ik ben van de positieve aanpak. Het heeft veel potentie zo’n netwerk, ik vind het een eer en een feest. Laten we iedereen meeslepen en enthousiasmeren.

Op welke manier maak jij het verschil in Leiden?

Het gezondheidsproject waar we burgers nauw gaan betrekken bij onderzoek en onderwijs van de universiteit samen met de gemeente Leiden. Dat gaat verschil maken. De kennis die je opdoet door wetenschap te combineren met wat de burger er van vindt, gaat ons allen verder helpen.

Hoe werk je aan het verbeteren van de positie van vrouwen in Leiden en in dit werk?

Ik hoop dat ik een rolmodel en benaderbaar ben. Ook coach ik veel vrouwen.
Wat ik nog niet heb genoemd, ik ben ook therapeut. We hebben in Leiden nog niet zo lang geleden het Leids Universitair Behandelend Expertise Centrum (LUBEC) opgericht. Dat is een behandelplek waar we mensen met lichamelijke klachten en aandoeningen psychologische behandeling bieden. Een plek waar we een brug slaan tussen het academische en de gezondheidszorg in nauwe samenwerking met het LUMC. Het kent diverse afdelingen voor bijvoorbeeld ontwikkelingsstoornissen en traumabehandelingen. Ik zelf richt me op mensen met lichamelijke klachten met psychische problemen. Mensen met een lichamelijke aandoening en psychische problemen kunnen vaak nergens terecht. Voelen zich vaak bij de GGZ niet thuis. Die kunnen er dus terecht.

Wat hoop jij het komende jaar naar het Leidse Top 50 netwerk te brengen?

Ontmoeting en verbinding.

Wat hoop jij het komende jaar nog uit het Leidse Top 50 netwerk te halen?

Kennismaken met de diversiteit van de verschillende vrouwen in het netwerk. Al die verschillende disciplines leren kennen. En elkaar daarin ontmoeten en nieuwe samenwerkingen tot stand brengen.