TOP50 Vrouwen Leiden organiseert Protestmars tegen zedenincidenten

-

Leestijd:

In de nacht van zaterdag 9 maart naar zondag 10 maart hebben ongeveer driehonderd mensen deelgenomen aan onze protestmars in Leiden, georganiseerd door de Top 50 Vrouwen Leiden. De mars, met het thema "De straat is van iedereen", was een reactie op de recente aanrandingen en verkrachtingen in de stad. De deelnemers verzamelden zich op het Stadhuisplein en liepen een route door de binnenstad, waarbij ze weer terugkeerden naar het Stadhuisplein.

Ons initiatief kwam voort uit zorgen over de veiligheid in de stad. De mars begon om middernacht en verliep rustig, met veel deelnemers die gesprekken voerden terwijl ze hun steun betuigden aan de slachtoffers van de incidenten. "Het statement is gemaakt dat je je in Leiden dient te gedragen en dat dit gedrag niet kan," aldus een woordvoerster van onze organisatie.

Burgemeester Peter van der Velden en diverse raadsleden en wethouders namen deel aan de protestmars. De burgemeester sprak de menigte toe en benadrukte het belang van een inclusieve en veilige stad. "We willen dat mensen door de stad heen kunnen lopen zoals ze dat willen," zei hij.

De protestmars trok veel media-aandacht, met aanwezigheid van nationale media zoals Hart van Nederland, NOS en TV West. De mars was niet alleen een daad van solidariteit, maar ook een oproep tot verandering, waarbij de gemeenschap van Leiden duidelijk maakte dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is.

Deze spontane actie van de Top 50 Vrouwen Leiden werd binnen enkele dagen georganiseerd, met veel betrokkenheid en steun van de gemeenschap. De positieve reacties en grote opkomst laten zien dat de stad verenigd is in haar streven naar veiligheid en gelijkheid.

Foto's: Emile van Aelst (https://www.leidseglibber.nl/)

Meer lezen?